Veronicas Ateljé | Veronicas Tavlor | Veronicas Recept

onsdag 29 april 2009

Grönt te

Jag börjar morgonen med grönt te. Inte för att jag vill, utan för att det svarta söder tet (teet?) är slut. Har hur mycket grönt och vitt te som helst i skåpet, efter våran GI-period. Nångång måste man ju dricka upp det tänkte jag då jag sist gick i affären och inte köpte nåt nytt söder te.

Visade sig att det här gröna Earl Grey tet var rätt gott ändå..

Kalops

Sega grytbitar gör sig bäst i en kalops, helt klart. Bryn bitarna hastigt så de inte blir för tillagade, då blir de lätt torra och sega. Förra gången hade jag bara hela svartpepparkorn och denna gången bara hela kryddpepparkorn som receptet säger. Men det blev nog mest smak med svartpepparn, så ha i lite av varje, eller skippa kryddpepparn helt. Självklart med rödbetor till. Tar en stund att göra så planera väl, men smaskens!


Kalops

ca 1 kg nötkött med ben (bringa, högrev, märgpipa ytterlår) eller 500-600 g grytbitar.
2 msk margarin eller smör
10 kryddpepparkorn
1 ½ tsk salt
2 lagerblad
5 dl vatten
3-4 morötter
1 purjo eller 2-3 gula lökar
3 msk vetemjöl
½-1 dl vatten

Skär köttet i bitar och bryn det hastigt i en stekpanna i omgångar. Lägg över det i en gryta tillsammans med salt och kryddor. Vispa ur pannan med en del av vattnet, häll skyn i grytan. Koka under lock på svag värme ca 45-60 min (den längre tiden för bringa och ytterlår). Späd eventuellt med resten av vattnet.
Skala under tiden morötterna, snitta och skölj purjon eller skala löken. Skär grönsakerna i skivor eller bitar. Lägg dem i köttgrytan, först morötterna, efter ca 10 min purjo eller lök. Koka tills morötterna är nätt och jämnt mjuka, ytterligare 10-15 min.
Rör till sist ut mjölet med vattnet till en slät redning, rör ner den och koka 3-4 min.

tisdag 28 april 2009

Caesar och lunch

Caesar har fått för sig att han inte ska äta själv, om det inte serveras nåt gott såklart (då går det väldigt bra). Det är lite irriterande att sitta och mata en snart 3-åring, som kan mycket väl själv. Vid bordet på lunchen idag:

Caesar sätter sig. Vill direkt ha nåt att dricka. Det finns vatten, men det duger visst inte. Han pekar på kylen (vill ha mjölk eller ännu hellre juice). Får inget annat än vatten. Surar för det och vägrar äta, vägrar bli matad också!! Vill ha en hård macka, får en hård macka. Äter den och fortsätter att sura. Pekar på vattenkannan och jag frågar om han vill ha vatten. Nä, inte vatten (har har vatten i glaset redan).
Vid det här läget har det säkert gått 10-15 min och inte en smula mat har ätits.
Han pekar fortfarande på kylen och när jag säger nej, blir han arg/ledsen. Får fram några söta små tårar. Dessa är väldigt svåra att stå emot. Men jag bryr mig inte, försöker torka bort dem, men det får jag inte.
Sen, efter ca 20 min börjar han äta själv!! Dessutom så äter han upp allt och är på bra humör!!

Pust och suck säger jag bara..

fredag 24 april 2009

Torka

Det är nu jag ska ha kommit på vad vi ska göra för middag.
Grytbitar, torsk, falukorv eller köttfärs.

Caesar och jag tog en tupplur istället.
Lite grekiskt eller indiskt hade ju inte varit fel om man hade råd..... :/
Nä nu ska jag rota i frysen, så upphetsande va?

torsdag 23 april 2009

Köttkorv med rotmos

Idag provade jag att göra den gamla klassikern rotmos. Liter mer bök än vanligt mos, men gott blev det fan. Till och med mitt sjuka lilla barn åt, och han är kräsen när han är sjuk! Till rotmoset hade jag köttkorv. Smarro!

Rotmos
4-5 portioner

5-6 potatisar
ca 1 kg kålrot
2-3 morötter
½ tsk salt till ½ liter vatten

Spädning:
ca 2 dl spad
1 grönsaks buljongtärning
(salt, peppar. Margarin eller smör)

Skala kålrötter och morötter och skär dem i bitar. Lägg dem i en gryta. Mät upp och häll i vatten tills det knappt täcker rotsakerna, tillsätt salt, koka upp och koka ca 20 min.
Skala under tiden potatisen och skär den i bitar. Lägg i potatisen och koka alltsammans mjukt, ytterligare 20 min. Häll av kokspadet och spara en del till spädning.
Mosa rotsaker och potatis med potatisstöt eller purépress. Späd med spadet och smaksätt med smulad buljontärning och ev salt och peppar. Lägg ev i lite fett.

Servera med rimmat kokt fläsk, nöt- eller lammbringa eller kött- eller fläskkorv. Falukorv går ju givetvis bra också. :)

onsdag 22 april 2009

Paj

Gjorde äppelpaj igår som jag tänkte smaka lite på idag, igen.