Kalops
ca 1 kg nötkött med ben (bringa, högrev, märgpipa ytterlår) eller 500-600 g grytbitar.
2 msk margarin eller smör
10 kryddpepparkorn
1 ½ tsk salt
2 lagerblad
5 dl vatten
3-4 morötter
1 purjo eller 2-3 gula lökar
3 msk vetemjöl
½-1 dl vatten
Skär köttet i bitar och bryn det hastigt i en stekpanna i omgångar. Lägg över det i en gryta tillsammans med salt och kryddor. Vispa ur pannan med en del av vattnet, häll skyn i grytan. Koka under lock på svag värme ca 45-60 min (den längre tiden för bringa och ytterlår). Späd eventuellt med resten av vattnet.
Skala under tiden morötterna, snitta och skölj purjon eller skala löken. Skär grönsakerna i skivor eller bitar. Lägg dem i köttgrytan, först morötterna, efter ca 10 min purjo eller lök. Koka tills morötterna är nätt och jämnt mjuka, ytterligare 10-15 min.
Rör till sist ut mjölet med vattnet till en slät redning, rör ner den och koka 3-4 min.
3 kommentarer:
Muuums.. Det är så gott med kalops.. :)
Mums mormors kalops äger =) Men tar det inte typ en hel dag å gö kalops???
Musseblomman: Ja, visst är det! :)
Smulan: Nä det tar ungefär 2 timmar. Rätt enkelt faktikst. :)
Skicka en kommentar