Veronicas Ateljé | Veronicas Tavlor | Veronicas Recept

lördag 24 oktober 2009

Halloncheesecake med vit choklad

För att erkänna är jag faktiskt inte så förtjust i cheescake, men det är ju såklart gott ändå. Provade på att göra en för första gången. Den blev lite rinnig eftersom den kanske inte stod kallt så länge som den kanske borde ha gjort. Men annars blev den rätt okej. Körde budgetvarianten med frysta hallon och det gick minst lika bra. Nästa gång skulle jag nog köra på lite mer vit choklad (och passa den noga när den ska smältas) och lite mindre rivet citronskal. Uppdaterat Smakkombinationerna fungerade mycket bra efter att den fått stå över natten, fast och fin blev den lille rackaren då också.



Halloncheesecake med vit choklad

Botten:
250 g digestivekex
150 g smör

Fyllning:
400 g färskost
2 dl strösocker
2 ägg
1 citron, rivet skal
3 dl färska hallon
100 g vit choklad
3 dl crème fraiche

Garnering:
3 dl färska hallon


Tillagning
Mixa kexen till botten i en matberedare. Smält smöret och blanda ihop kex och smör. Smörj eller klä en springform (25 centimeter i diameter) med bakplåtspapper. Tryck ut kexblandningen i formen, på botten och en bit upp på kanterna. Grädda i mitten av ugnen 5-7 minuter.

Vispa ihop färskost, 1 1/2 deciliter socker, ägg och rivet citronskal med elvisp tills det blir slätt. Vänd ner hallonen. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen tills smeten stannat, cirka 30 minuter.
Smält under tiden chokladen på låg effekt i micro, eller i en bunke ovanpå en kastrull med sjudande vatten. Vispa ihop choklad, crème fraiche och resten av sockret.

Ta kakan ur ugnen och bred försiktigt blandningen över den första fyllningen i ett jämnt lager. Sätt in kakan i ugnen igen, cirka 6 minuter. Låt kakan svalna och ställ den sedan i kylen några timmar eller över natten. Garnera med färska hallon eller jordgubbar.

(receptet kommer från COOP)

4 kommentarer:

Veronica sa...

Konstigt att man inte har fått en enda kommentar om denna smarriga cheesecake? ;)

Johanna sa...

Det är för att alla som ser den börjar dregla och halkar på tangenterna ;-) Den ser så god ut att jag inte ens vågar göra den (den skulle nog gå åt liiiite för fort)!

Veronica sa...

Haha, jasså det är därför. Jag är lite rutten som kommenterar mig själv. ;)

Choklad recept sa...

Mmm.. detta är numera personliga favoriten!